به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، این جلسات با حضور مدیران ادارات و بخشهای مختلف فنی و عملیاتی سازمان و با هدف ارزیابی عملکرد آنها در سال گذشته و برنامهریزی برای سالجاری برگزار شد. اهداف، عملکردها و بودجه مورد نیاز برای انجام فعالیتهای تخصصی ادارات کل و مدیریتها نیز با حضور رئیس سازمان نقشهبرداری کشور مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت که مشروح آن را به تفکیک هر یک از ادارات کل و مدیریتها در ادامه میخوانید:
مدیریت آبنگاری و امور جزر و مدی
در بخشی از این جلسات جزئیات فعالیتهای مدیریت «آبنگاری و جزر و مدی» بر اساس آمارهای استخراج شده در سال گذشته،بررسی شد. دکتر علی سلطانپور مدیر کل آبنگاری و امور جزر و مدی ضمن ارائه آنالیز عملیات سال گذشته، ارتباط منطقی بین اعتبارات مالی و تعیین عملکرد را پایه اصلی برنامهریزی در بخشهای فنی سازمان عنوان کرد و 14% عملکرد سازمان نقشه برداری کشور را وابسته به انجام عملیات هیدروگرافی دانست. البته وی اذعان داشت که بخش عمده هزینه در این مدیریت صرف تعمیر و نگهداری کشتی ایران آبنگار میشود.
سلطانپور، تولید، بازنگری و انتشار چارتهای دریایی را مهمترین برنامههای حوزه آبنگاری در سازمان نقشهبرداری کشور عنوان کرد و عملیات هیدروگرافی را بخش دیگری از فعالیتهای این حوزه برشمرد. قیمت تمام شده، نقاط آسیب پذیر در برنامه و فعالیتهایی که در اثر عدم تخصیص بودجه با مشکل مواجه میشوند نیز با رئیس سازمان در میان گذاشته شد تا مورد بررسی قرار گیرد. آن طور که در این نشست عنوان شد، عمده فعالیتهای این مدیریت در سال گذشته بر روی کشتی و سواحل ایران انجام شده که نتیجه آن تولید چارتهای دریایی متعددی بوده است.
شفیعی نیز در این جلسه، انعطافپذیری در تعریف پروژههای سازمان را بسیار مهم دانست و خاطر نشان کرد: «باید درباره برنامههایی که دچار افت عملکرد شده است، به گونهای تصمیمگیری شود که آسیب پذیری کمتری را متحمل شود».
اداره کل ژئودزی ژئودزی و نقشهبرداری زمینی
در بخش دیگری از این جلسات، برنامههای عملیاتی حوزه نقشهبرداری زمینی و ژئودزی مورد بررسی قرار گرفت. بازبینی وضعیت 158 ایستگاه در شبکه مبنایی کشور با اولویت تعمیر 31 ایستگاه، بررسی شد. همچنین برخط شدن ایستگاهها نیز مورد تأکید قرار گرفت تا نگرانیهای موجود برای حفظ شبکه ژئودزی کشور برطرف شود.
فراخوان مناقصه به منظور رفع نواقص برخی ایستگاههای شبکه مبنایی کشور هم پیشنهادی بود که در این نشست از سوی دکتر عبدالرضا سعادت مدیر کل ژئودزی و نقشهبرداری زمینی مطرح شد. بر همین اساس و با توجه به حساسیتهای موجود در نگهداری شبکه ایستگاههای دائمی مقرر شد تا در نشست دیگری این موضوع به صورت مجزا و اختصاصی مورد بررسی قرار گیرد.
گفتنی است با توجه به جزئیات عملکرد این بخش، بیشترین درصد فعالیت مربوط به اقدامات صورت گرفته در شبکه ایستگاههای دائمی است که هزینه و نیروی انسانی این بخش را به صورت عمده به خود اختصاص داده است.
اداره کل نقشهبرداری هوایی و فضایی
در بخش نقشهبرداری هوایی و فضایی، تهیه 200 هزار تصویر برای 800 ساعت پرواز در طول سال 98 پیشبینی شد و جزئیات بودجهریزی آن در این نشست بررسی شد. بر همین اساس مهندس علی اسلامیراد مدیرکل نقشهبرداری هوایی و فضایی سازمان نقشهبرداری کشور از هزینه یک و نیم میلیاردی سوخت هواپیماهای سازمان برای اخذ این تصاویر هوایی خبر داد و گفت: «مبلغ 4 میلیارد ریال برای هزینه نگهداری و تعمیر هواپیما و 400 میلیون ریال نیز برای قرارد داد با خلبانها به صورت سالانه پیشبینی شده است».
وی افزود: «سال 97 با 700 ساعت پرواز حدوداً 150 هزار تصویر آماده شده و 800 هزار هکتار نیز برای پردازش تصاویر سال 98 پیشبینی شده است. البته برای سال آینده مانعی برای تبدیل تصاویر برداشته شده، وجود ندارد.»
تعویض لاستیکهای هواپیماها، خرید دوربینهای عکسبرداری و تمدید قرارداد با شرکت خدمات هواپیمایی آسمان به عنوان اولویتهای بخش پرواز سازمان نقشهبرداری کشور در سال 98 مطرح شد و اجرای تعهدات سازمان امور اراضی کشور در طرح کاداستر اراضی نیز مورد تأکید قرار گرفت.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور نیز در این جلسه با اشاره به اینکه هزینه نگهداری هواپیمای سازمان به شرکت آسمان پرداخت شده است، بر لزوم انجام تعهدات این شرکت مبنی بر ارائه خدمات به این سازمان تأکید کرد. گفتنی است با توجه به پیشنهاد افزایش 35% درصدی مبلغ قرارداد شرکت آسمان با سازمان، موضوع تمدید این قرارداد نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مقرر شد هرچه سریعتر این موضوع در اولویت برنامههای سازمان قرار گرفته و به نتیجه نهایی برسد.
مدیریت خدمات فنی
جزئیات ارائه خدمات فنی در سازمان نقشهبرداری کشور نیز در نشستی دیگر از سوی مسئولین این بخش مورد بررسی قرار گرفت. دکتر علی جاویدانه مدیر خدمات فنی از 26000000 میلیارد ریال درآمد حاصل از فروش محصولات این سازمان در سال 97 خبر داد و اسکن همه پروندههای موجود در سازمان را یکی از مهمترین طرحهایی عنوان کرد که مستلزم ارتقای وضعیت اسکنرها است. به گفته وی، با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته، با دو اسکنر موجود در سازمان، اسکن پروندهها سه سال زمان خواهد برد. برای تسریع این روند پیشنهاد شد تا چند تن از کارشناسان سازمان، کار با این اسکنرها را آموزش ببینند تا نیاز مراجعه به شرکت وارد کننده این اسکنرها برطرف شود.
لزوم تعمیر و ارائه راهحلهای جایگزین برای اسکنهای دقیق و غیر متریک مانند اعلام فراخوان در خصوص اسکنر و اسکن پروندههای باقیمانده نیز پیشنهادی بود که از سوی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور جهت تسریع در تکمیل آرشیو اطلاعات موجود در سازمان مطرح شد. در همین راستا نحوه پشتیبانی آتی اسکنرها و استفاده از شرکتهای دانش بنیان یا استفاده از مدلهای وزارتخانهها مورد استقبال حاضرین در نشست قرار گرفت.
گفتنی است به موضوع بیمه و حوادث غیرمترقبه درخصوص انبارها و آرشیو پروندههای موجود در این مدیریت نیز اشاره شد. همچنین محدودیتهای پیش رو در فضای ذخیرهسازی، دستگاه چاپ، برون سپاری، هولوگرام محصولات، موضوع دفاتر پیشخوان، اسکنر A4 اتوماتیک برای پروندهها و .... از دیگر موارد مطروحه در این جلسه بود.
مدیریت کارتوگرافی و اطلسهای ملی
مهندس بابک شمعی مدیر کارتوگرافی و اطلسهای ملی سازمان نقشهبرداری کشور نیز در نشست جداگانهای، آخرین عملکرد این مدیریت را به اطلاع رئیس و معاونین سازمان رساند.
به گفته وی، 2500 شیت نقشه 1:50000 کل کشور و 90% درصد از نقشه 1:100000 کشور یعنی 600 شیت نقشه آماده و در دسترس است.
شمعی، تولید و بازنگری در اطلسهای ملی و نقشههای موضوعی و همچنین گردآوری آمار و اطلاعات مورد نیاز تهیه این اطلسها را مهمترین اهداف این مدیریت برشمرد. در این نشست همچنین پیشنهاد شد تا نقشه پوششی کل کشور تهیه و نقشه راههای کشور از طریق گوگل مپ به روزرسانی شود.
گفتنی است بنا بر اعلام نظر رییس سازمان مقرر شد؛ اطلسهای فرونشست، سیل و هر فاکتور مورد نیاز کشور به عنوان موضوع روز، جایگزین و نسبت به اطلسهای ملی در اولویت قرار گیرد. همچنین اطلسهایی که توسط بخش کارتوگرافی این سازمان از پیش تولید و تهیه شده در قالب کارتوگرام یا هر قالب دیگری در معرض استفاده کاربران قرار گیرد.
اداره کل سامانهها و زيرساختهای اطلاعات مكاني
مدیریت سامانهها و زيرساختهاي اطلاعات مكاني (GIS) یکی دیگر از مدیریتهای فنی سازمان نقشهبرداری کشور است که عملکرد یک ساله آن در نشست مشترک مسئولین آن مدیریت با رئیس سازمان ارزیابی شد.
در این نشست مهندس رضا احمدیه مدیر کل سامانهها و زیرساختهای اطلاعات مکانی، عملکرد این بخش از جمله ایجاد سرویس برخط، آمادهسازی نقشههای 1:2000 برای ورود به GIS و بهبود ژئوپورتال را بازگو کرد. وی بر لزوم استقرار سامانه GIS در تمامی استانها تأکید کرد و پیادهسازی کامل SDI ملی را نیز در اولویت فعالیت این حوزه دانست. همچنین گزارش وضعیت پیشرفت نقشههای GISReady شهرها نیز ارائه شد.
مدیرکل سامانهها و زیرساختهای اطلاعات مکانی در بخش دیگری از توضیحات خود در خصوص گواهینامه امنیت دادهها که از سوی دستگاهها و سازمانهای بیرونی درخواست میشود؛ گفت: برای ارتقای تبادلات بین دستگاهی حدود 200 میلیون تومان هزینه پیشبینی شده است که بخشی از این هزینه مربوط به منابع انسانی و دستمزهای متناسب آنها است.
شفیعی نیز در این جلسه بر لزوم ارتقای تعامل با 5 سازمان برنامهریزی استانها و سه دستگاه در ژئوپرتال تا پایان سال جاری تأکید کرد و سایر بخشهای سازمان از جمله اداره روابط عمومی، مدیریت امور اداری، مدیریت نظارت و معاونت فنی را برای همگام شدن در این تعاملات ملزم کرد. وی با توجه به اهمیت این موضوع، تأمین هزینههای مربوط به این امر را بخشی از اولویتهای سازمان دانست.
مدیریت برنامهریزی و بودجه،پژوهش و استانداردها
مهندس فرهاد کیانیفر مدیر برنامهریزی و بودجه، پژوهش و استانداردها توضیحاتی در خصوص میزان اعتبار مصوب برنامه پژوهشیهای کاربردی سازمان نقشهبرداری کشور در قانون بودجه سال جاری ارائه کرد. به گفته وی، به شرط تخصیص کامل اعتبارات مصوب سازمان، برای "پژوهشهای کاربردی" 4559 میلیون ریال، برای 8 طرح پژوهشی مبلغ 2231 میلیون ریال، تدوین، بازنگری استاندارد و دستورالعمل با 5 عنوان استاندارد به مبلغ 2328 میلیون ریال و یک درصد (1%) از اعتبارات تخصیصیافته هزینهای به استثنای فصول 1و 6 (به شرط 100% تخصیص) 3629 میلیون ریال اعتبار مصوب، تعیین شده است.
وی در ادامه مشخصات طرحهای پژوهشی و همچنین طرحهای تدوین، بازنگری استاندارد ودستورالعمل مصوب سال گذشته را که در انتظار عقد قرارداد است را برشمرد و تسریع در فرآیند عقد قراردادهای مذکور را خواستار شد. همچنین عناوین RFPهای دریافتی از مدیریتهای فنی سازمان را که انجام آنها پیشتر در کمیته ممیزی امور پژوهشی و تالیفات علمی سازمان تأیید شده است را تشریح کرد.
کیانیفر برای بودجه سال 1399 و سالهای پس از آن پیشنهاد کرد که فعالیت «تدوین، بازنگری استاندارد و دستورالعمل» از ذیل برنامه «پژوهشهای کاربردی» خارج و به ذیل برنامه دیگری مانند «خدمات نقشهبرداری» منتقل شود تا قراردادهای مربوطه بدون نیاز به ثبت در سامانه "سمات" به آسانی در قالب قراردادهای عادی منعقد و اجرا شوند. بدین ترتیب علاوه بر تسهیل استفاده از اعتبار محل فعالیت مذکور، امکان تعریف طرحهای تدوین استاندارد و دستورالعمل در قالب طرحهای پژوهشی نیز منتفی نخواهد بود. بهعبارت دیگر امکان تامین اعتبار در این خصوص از چند محل فراهم خواهد شد.
مهندس شفیعی در واکنش به این پیشنهاد، اظهار داشت: «تدوین استانداردها بهتر است همچنان ذیل برنامه پژوهشهای کاربردی باقی بماند؛ بهدلیل آنکه استانداردها هم باید از یک قالب علمی تبعیت کند که با عبور از فیلتر سمات، طرح پژوهشی و در اینصورت خروجی آن عاری از ایراد و قابل دفاع باشد». نوشین پسندیده معاون مالی، اداری و پشتیبانی سازمان نقشهبرداری کشور نیز در تایید دستورالعمل اعلام شده از سوی رئیس سازمان اظهار داشت: «اگر قالب استانداردها به درستی و دقیق، تهیه و ضعفهای آن برطرف شود؛ در سامانه سمات رد نخواهد شد. چرا که برای تامین اعتبار باید تایید سامانه سمات در اختیار باشد تا از محل اعتبار جاری هزینه نشود».
کیانیفر در موردتدوین استاندارد-دستورالعمل و درج آن در سامانه سمات ترکیب تجربه و دانش را امری ضروری برشمرد و تعهدات به سایر ارگانها و شرکتهای بالادستی و پاییندستی را یکی از مهمترین اولویتهای سازمان عنوان کرد. وی در ادامه درباره اهمیت تدوین استاندارد و نیازهای داخلی برای بهروزرسانی استانداردها توضیح داد و خاطرنشان کرد:« این سازمان با توجه به قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، برنامهای سه ساله را جهت تدوین استانداردها ارائه میکند. به طوری که برنامه افزایش استاندارد در سال گذشته از 96 میلیون تومان به 230 میلیون تومان رسیده است. البته باید در روند تدوین شرح خدمات، نظارت و ... بخشهای مختلف سازمان پویا باشند که این امر مستلزم تامین بودجه نیز هست».
مدیر برنامهریزی و بودجه، پژوهش و استانداردها در ادامه سخنان خود گفت: «با اینکه ثبت دستورالعمل و استاندارد بهعنوان طرح پژوهشی در سایت سمات دشوار است، اما با ثبت آن در سامانه سمات و گرفتن کد رهگیری و کد نهایی طرح، از بروز شائبه در خصوص موارد مصرف اعتبارات پژوهشی جلوگیری میشود».
بر اساس گزارشات ارائه شده از سوی مدیریت مذکور؛ مدیریتهای کارتوگرافی، خدمات فنی، آبنگاری و اداره کل GIS میزان تحقق شاخصهای ارزیابی عملکرد در سال 1398 را 100% اعلام کردند ولی مدیریت نقشهبرداری هوایی، تصویربرداری هوایی را منوط به پرواز در شش ماهه دوم سال دانسته است. مدیریتهای زمینی، نظارت و بخش هیدروگرافی (آبنگاری) نیز برخی فعالیتها را مستلزم تخصیص اعتبار جهت انجام ماموریتهای میدانی عنوان داشتند.
حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل
در جلسه ارزیابی عملکرد ادارات زیر مجموعه حوزه ریاست، و بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته؛ مقرر شد در برنامههای سال آتی، بیشترین تمرکز حوزه فعالیتهای بینالمللی در سازمان نقشهبرداری کشور، در مراوده با کشورهای همسایه باشد و هر سال یکی از کشورهای همسایه در خصوص افزایش روابط و همکاریهای دوجانبه در اولویت هدفگذاریهای سازمان قرار گیرند.
رییس سازمان نقشهبرداری کشور از اهمیت دو موضوع فرهنگ سازمانی و ارزیابی صحیح عملکرد کارکنان سازمان سخن گفت و تأکید کرد که گروه ارزیابی عملکرد و بازرسی و نظارت بر اساس چارت سازمانی باید از امور اداری به حوزه ریاست برگردد و این حوزه با قدرت و دقت به بررسی این موضوع بپردازد.
نسرین وزیری مدیر کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل نیز شرحی از تلاشهای همکاران این حوزه در مستندسازی عملکرد سازمان در حوزههای مختلف یاد کرد. گردآوری و پایش کلیه صورتجلسات داخلی و جلسات برون سازمانی که با حضور نمایندگانی از سازمان برگزار میشود؛ بخشی از این برنامه بود. وی همچنین از آغاز مستندسازی آرشیو سمعی و بصری و تفاهمنامههای سازمان و پایش آنها سخن گفت که به شکل هدفمندی در دست انجام است.
وی در بخشی از این جلسه ضمن اشاره به اشکالات موجود در ایمنی بایگانیها و سیستم اطفاء حریق در اداره دبیرخانه سازمان به برخی کمبودهای موجود در اداره روابط عمومی از جمله سختافزارهای مور نیاز اشاره کرد که به استماع رییس سازمان رسید مورد بحث و تبادل نظر واقع شد.
مهندس شفیعی در این جلسه گفت: با توجه به ظرفیت حوزه ریاست و توانمندی مدیریت این حوزه و نظر به انتزاع مناطق نقشهبرداری، لازم است که گروه شوراها و کمیتهها از یک گروه مستقل زیر نظر ریاست سازمان خارج شده و به شکل یک اداره در حوزه ریاست به فعالیت خود ادامه دهد. وی افزایش اطلاعرسانی از فعالیتهای سازمان، ارتقای کیفیت برگزاری همایشها و نشستهای متعدد تخصصی را نقطه عطفی در رشد فعالیتهای این حوزه دانست و خواستار پیگیری مجدانه حوزه ریاست در بررسی نتایج تفاهم نامههای دوجانبه سازمان با دستگاههای دیگر شد.
اداره کل امور اداری و توسعه منابع انسانی
در ادامه برگزاری جلسات متعدد ارزیابی عملکرد بخشهای مختلف سازمان نقشه برداری کشور، در حوزه امور اداری گزارشهای مربوط به صدور احکام و جذب نیروهای امریه، آزمون استخدامی برای تبدیل وضع کارکنان، طراحی فرم جدید ساختار تشکیلاتی سازمان، طرح ادغام اداراتکل نقشهبرداری مناطق پنجگانه و پیادهسازی نظام جامع آموزش سوی مصطفی تبیانیان مدیرکل امور اداری و توسعه منابع انسانی ارائه شد.
در این جلسه درباره تهیه سند برنامه نیروی انسانی سازمان برای دورهای سه ساله گفت و گو شد و از سوی رئیس سازمان مقرر شد بازه زمانی از 1399 تا 1401 به 1398 تا 1400 تغییر کند و تا جایی که ممکن است همه برنامهها با برنامه سه ساله نظام اداری هماهنگ باشد و بر اساس آن پیش برود. بر اساس مذاکرات صورت گرفته در این نشست، مکانیزه شدن سیستم آموزش و انجام اقداماتی مهم مثل نیازسنجی، اثربخشی و ارزشیابی دورهها نیز به مرور انجام خواهد شد تا سازمان در ارزیابی عملکرد عمومی خود، امتیاز لازم را کسب کند.
مهندس شفیعی ضمن تأکید بر رشد نگرش فرایندی در این سازمان پیشنهاد کرد: «با توجه به اینکه موضوع فرآیند و بهرهوری نیاز به مطالعات تخصصی و پژوهشی دارد، این مباحث در قالب طرح پژوهشی تعریف و به مدیریت پژوهش و برنامهریزی ارائه شود». در خاتمه مقرر شد با توجه به تصویبنامه شورایعالی اداری برای تعیین تکلیف مؤسسات آموزش عالی ذیل دستگاههای اجرایی، درباره انتزاع آموزشکده نقشهبرداری و الحاق آن به یکی از دانشگاهها، با وزارت علوم یا سازمان اداری و استخدامی کشور مکاتبه شود.
مدیریت امور مالی و ذیحسابی
برنامههای عملیاتی بخش مالی و ذیحسابی سازمان نقشهبرداری کشور نیز در نشست مشترک مسئولین این بخش با رئیس سازمان بررسی شد. بر اساس گزارشهای ارائه شده در این نشست، پیشنهاد شد تا برنامههای عملیاتی مربوط به حوزه مالی توسعه پیدا کند. همچنین مقرر شد "پروژه شناسایی اموال سازمان بر اساس شیوهنامه ابلاغی ادارهکل اموال دولتی و اوراق بهادار" ، "ارائه گزارشات شفافسازی سالانه" و "تکمیل سیستم حسابداری تعهدی بر اساس استانداردهای ابلاغی و بارگذاری در سامانههای مربوطه بر اساس استانداردهای مورد نظر سیستم ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی" به شاخصهای کلیدی اضافه شود.
"اجرای فاز اول مدل تعالی ذیحسابی و ادارهکل امور مالی" و بازنگری سنجههای مربوط به شاخصهای کلیدی نیز از دیگر تصمیمات اخذ شده در این نشست بود.
دفتر فناوری اطلاعات
در جلسه مربوط به بررسی برنامههای عملیاتی دفتر فناوری اطلاعات سازمان نقشهبرداری کشور، ضرورت ذخیرهسازی اطلاعات این سازمان در فضایی مناسب و قابل دستیابی بنا بر سطوح دسترسی از پیش تعیین شده به عنوان اولویت عملکرد این حوزه قلمداد شد و طی آن درخصوص اهمیت تجهیزات شبکه و مسائل امنیتی بحث و گفت و گو شد.
مهندس مصطفی خسروی مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات، به مسائل مربوط به امنیت دادهها پرداخت و پیشنهاد کرد تا پروژههای تخصصی برای ارتقای سطح امنیت تعریف شود. همچنین آموزش پرسنل این حوزه جهت پشتیبانی دقیق مورد تأکید قرار گرفت.
شفیعی نیز بر تقویت ابزارهای مدیریتی در سیستمهای نرم افزاری سازمان نقشه برداری کشور تأکید کرد.
اداره کل نظارت و کنترل فنی
مهندس شفیعی در نشستی که به امور نظارتی سازمان نقشهبرداری کشور اختصاص داشت، گفت: «تعیین چشمانداز مشخص درحوزه نظارت از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین منظور تعریف برنامههای نظارتی واحد و استاندارد میتواند علاوه بر ارتقای کیفیت عملکرد نظارتی از ایجاد حلقههای مفقوده جلوگیری کند».
در این جلسه، نظارت بر همه فعالیتهای نقشهبرداری در کل کشور به عنوان مهمترین موضوع در حوزه نظارت مطرح شد تا کیفیت این فعالیتها در کشور ارتقا یابد. بدین ترتیب با گسترش دایره اثربخشی نظارت، جایگاه سازمان نقشهبرداری کشور به عنوان تنها دستگاه حاکمیتی و متولی در حوزه اطلاعات مکانی حفظ خواهد شد. به دلیل اهمیت موضوع نظارت؛ مقرر شد این بخش با تهیه برنامه نظارتی مدون همراه با پارامترهای گویا و شفاف، در جلسات دیگری پیگیری شود و عملکرد نظارتی سازمان مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.