سازمان نقشه برداری کشور در یادداشتی از سوی اداره کل ژئودزی و نقشه برداری برداری به تشریح و بررسی بویه های موج نگار GPS می پردازد. در این یادداشت آمده است: اندازهگیری پارامترهای امواج اقیانوسها و دریاها برای پیشبینی بهتر شرایط امواج ضروری است. همچنین به دليل وابستگي مؤلفههای ناوبری دریائی به امواج، موجنگاري و اندازهگيري ارتفاع امواج در صنايع دريايي از اهميت بالائی برخوردار است.
براي موجنگاري و اندازهگيري ارتفاع امواج، تاكنون روشهاي مختلفي مورد استفاده قرار گرفتهاند. استقرار دوربین تصویربرداری در ساحل، به کارگیری حسگرهای آلتراسونيك و همچنین استفاده از بویههای زیرآبی از جملۀ این روشها هستند که البته هر کدام محدودیتهای خاص خود را دارند.
اما استفاده از بويههاي شناور از مؤثرترین و مرسومترين روشهاي اندازهگيري ارتفاع امواج محسوب میشود كه براي موجنگاري در نقاط عميق دريا کاربرد دارد. در برخی از مطالعات با قرار دادن شتابسنج در يك بويۀ شناور و تبديل شتاب عمودي به مكان، موقعيت سطح آب به دست میآید و به کمک آناليز فوريه نويزهاي فركانس پايين و آفستها از سيگنال شتاب حذف میشوند. اما در برخی دیگر از پژوهشها، از بویههای GPS دار برای اندازهگیری امواج سطح اقیانوسها استفاده میگردد. برای مثال، در مطالعهای که تحت عنوان « اندازهگیری امواج اقیانوسی با استفاده از بویههای GPS» با همکاری استادان دانشگاه علوم و فناوری نروژ و دانشگاه چونگ چِنگ تایوان انجام شد، روش تازهای برای این کار ارائه گردید. در این شیوه ارتفاع موج، میانگین دورۀ تناوب و دیگر پارامترهای موج به طور مستقیم از آنالیز آماری سریهای زمانی مربوط به ارتفاع فیلترشده (فیلتر بالاگذر
[1]) تعیین شدند و جهتهای امواج نیز از آنالیز طیفی جهتدار
[2] سریهای زمانی ارتفاع فیلترشده به همراه سریهای زمانی GPS در جهات شرق و شمال و به کمک الگوریتم تبدیل فوریه سریع
[3] تعیین گردیدند.

به کارگیری روش مذکور موجب کاهش خطاها و بایاسهای مربوط به اندازهگیریها شد و، در نتیجۀ آن، دقت پارامترهای برآورد شدۀ امواج نیز افزایش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد دادههای بویۀ GPS که به این روش پردازش شوند را میتوان برای اندازهگیریهای امواج سطح آبها و استخراج پارامترهای امواج با دقتی قابل قبول مورد استفاده قرار داد.
در کشور ما اولین بویه موجنگار تولید داخل کشور در سال 1399 در آبهای استحفاظی بندر چابهار به آب انداخته شد و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. به کمک این بویۀ موجنگار، پارامترهای موج و اطلاعات هواشناسی و اقیانوسشناسی از جمله دمای هوا، سرعت باد، رطوبت نسبی، دما و شوری آب و ارتفاع موج اندازهگیری و ثبت میشوند. پارامترهای به دست آمده، در تکمیل اطلاعات دریایی مورد لزوم برای ایمنی شناورها و گروههای جستجو و امداد و نجات کاربرد بسیاری دارد.
گفتنی است در بویههای موجنگار، به طور معمول، پارامترهای اصلی موج از جمله ارتفاع، پریود یا دورۀ تناوب، و جهت موج به همراه دیگر اطلاعات، ابتدا در حافظۀ داخلی بویه ثبت شده و سپس به وسیلۀ یک سامانه ارتباط از راه دور به ایستگاه ساحلی منتقل میگردند.
[2] directional wave spectral analysis
[3] Fast Fourier Transformed (FFT)