به بهانه روز ملایر (۲۱ بهمن)، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی معرفی میکند:
نقشه گردشگری استان همدان (شهر ملایر)، نقشه راهنمای شهر ملایر، اطلس و نقشه فرونشست ملایر و کتاب ابعاد کشور معرفی شد
نقشه گردشگری استان همدان (شهر ملایر)، نقشه راهنمای شهر ملایر، اطلس و نقشه فرونشست ملایر و کتاب ابعاد کشور که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی، نقشه گردشگری استان همدان (شهر ملایر)، نقشه راهنمای شهر ملایر، اطلس و نقشه فرونشست ملایر و کتاب ابعاد کشور را معرفی میکند.
نقشه گردشگری استانهمدان (شهرستان ملایر):
نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکانیابی آثار باستانی و جاذبههای گردشگری و توریستی دارد. اداره نقشههای موضوعی و موردی، درمدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی جهت رسیدن به این اهداف، نقشههای گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز این استانها بصورت دورو و در قالب یک نقشه تهیه نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. در این سری نقشهها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، آثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری، لیست هتلها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استانهای هم جوار و ... آورده شده است.
شهرستان ملایر از طرف شمال به همدان، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزی و از سمت غرب به نهاوند و تویسرکان محدود میشود. این شهرستان مساحتی حدود 3,305 کیلومترمربع و جمعیتی حدود 288,685 نفر را دارا میباشد. نرخ شهرنشینی در این شهرستان 65/18 درصد و تراکم جمعیت 87/33 نفر در کیلومتر مربع است.
مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان و شهر ملایر عبارتند از:
مینی ورلد ملای - موزه مردم شناسی - یخچال میرفتاح - شهر زیرزمینی سامن - بام ملایر - دریاچه کوثر - پارک جنگلی سیفیه - برج خانقلی - امامزاده سام وهام - تپه گوراب - خانه لطفعلیان - آتشکده نوشیجان - بازار ملایر - روستای مانیزان و تپه گونسپان.
این نقشه در سال 1399 تهیه و انتشار یافته است.
نقشه راهنمای شهر ملایر:
شهر ملایر در غرب کشور و در استان همدان و در فاصله 82 کیلومتری جنوب شرقی شهر همدان قرار گرفته است. مساحت شهر ملایر حدود 34 کیلومتر مربع و جمعیت این شهر طبق سرشماری سال 1395 تقریبا 180,000 نفر بوده است.
شهر ملایر از سمت شمال به کوهستانی با ارتفاع حدود 2300 متر و از طرف شرق نیز به کوهستانی با ارتفاع تقریبا 2700 متر محدود میشود و این شهر به صورت دشت کوچکی در بین این ارتفاعات قرار گرفته است. ارتفاع شهر ملایر از سطح دریا بین 1750 تا 1900 متر در نقاط مختلف شهر متفاوت میباشد.
آب و هوای شهر ملایر مانند سایر شهرهای استان همدان، معتدل کوهستانی با زمستانهای سرد و پر برف و تابستانهای معتدل میباشد و میانگین بارندگی سالیانه ملایر در حدود 350 میلیمتر و تعداد روزهای یخبندان تقریبا 50 روز در سال است.
شهر ملایر دارای یک ثبت ملی و یک ثبت جهانی است. ملایر به عنوان شهر جهانی انگور ثبت شده است و همچنین انگور ملایر به عنوان یکی از میراثهای مهم کشاورزی جهان در سازمان فائو و به عنوان شهر ملی مبل و منبت در ایران ثبت شده است.
این نقشه در سال 1386 تهیه و انتشار یافته است.
اطلس و نقشه فرونشست ملایر:
بنا به تعریف یونسکو فرونشست عبارت است از فروریزش و یا نشست سطح زمین که به علتهای متفاوتی در مقیاس بزرگ روی میدهد.
با استفاده از روشهای تداخلسنجی راداری با پوشش وسیع و قدرت تفکیک مکانی بالا، سامانههای تعیین موقعیت ماهوارهای GNSS با قدرت تفکیک زمانی زیاد و شبکههای ترازیابی دقیق با دقت بسیار بالا، ادارهکل زمینسنجی و نقشهبرداری زمینی اقدام به پردازش تغییرات پوسته و پهنهبندی مناطق فرونشست و اعلام نرخ آن در سطح کشور مینماید. نتایج این پردازشها در قالب اطلسها و نقشههای فرونشست در مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی تهیه شده و در اختیار کاربران و مسئولین امر قرار میگیرد.
اطلسهای فرونشست شامل نقشهها، نمودارها، موقعیت جغرافیایی منطقه، ویژگیهای منطقه تحت تاثیر فرونشست، نظیر؛ مساحت، جمعیت، خطوط انتقال نیرو، نقاط ترازیابی، روستاها و مراکز جمعیتی میباشند.
210 کیلومتر مربع از اراضی ملایر تحت تأثیر فرونشست میباشد که میزان آن تا 7 سانتیمتر در سال است که 4600 نفر از جمعیت منطقه و 25 کیلومتر از خطوط انتقال نیرو واقع در منطقه را تحت تأثیر قرار داده است. همچنین شهرهای ملایر و جوکار در این محدوده قرار دارند.
نقشههای فرونشست نقشههایی هستند که با توجه به وسعت منطقه، در مقیاسهای مختلف تهیه گردیدهاند تا نمای کلی از وضعیت فرونشست در هر منطقه را به تصویر کشند. این نقشهها شامل اطلاعاتی مانند: آزادراهها و بزرگراهها، راههای اصلی و فرعی، راهآهن، خطوط اصلی انتقال نیرو، رودخانهها، کانالهای آب، بلوکهای ساختمانی، چاههای آب، فرودگاهها و نقاط ترازیابی واقع در محدوده فرونشست میباشند.
در نقشه فرونشست ملایر، کمترین میزان فرونشست با طیف رنگی آبی و سپس به ترتیب با رنگهای سبز، نارنجی، و نهایتاً بیشترین میزان فرونشست با رنگ زرشکی نمایش داده شده است.
موقعیت محدوده فرونشست منطقه مورد نظر در نقشه تقسیمات کشوری نیز نمایش داده میشود که نقشه فرونشست ملایر، در محدوده استان همدان، شهرستان ملایر میباشد.
کتاب ابعاد کشور:
تقسیمات کشوری فرایندی سیاسی _ اداری است که باهدف اصلی تقسیم کشور به واحدهای همگن، برای رشد هماهنگ و به منظور اداره قلمرو ملی و عرضه خدمات بهتر، صورت میگیرد و درنهایت امنیت، وحدت و مشارکت ملی را تأمین میکند. براین اساس، تقسیمات کشوری بر ساختار اداری _ مدیریتی سرزمین و شتاب بخشیدن به روند توسعه و رشد هماهنگ ملی، تأثیر بسزایی دارد و میتواند امنیت، همگرایی، وحدت و مشارکت ملی را تامین کند. بنابراین تقسیمات کشوری باید به گونهای کارآمد طراحی شود تا کمترین تنش و بیشترین هماهنگی و همکاری دو سویه را در منطقهها و بین سرزمینهای همجوار کشور ایجاد کند و زمینه لازم را برای توسعه منطقهای فراهم آورد.
کتاب ابعاد کشور که در اداره نقشههای موضوعی و موردی مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی تهیه شده است، حاوی توضیحاتی در مورد سابقه تقسیمات کشوری و تاثیر آن در برنامهریزی منطقهای، اعداد و ارقام مربوط به "درصدمساحت استانها مانند مساحت کل کشور، آبهای سطحی داخلی، ارتفاعات و سواحل"، تعاریف ومفاهیم درخصوص لغات تخصصی بکاررفته درکتاب، نقشه تقسیماتی استانها و شهرستانها و به پیوست توضیحاتی راجع به آوانگاری کلی نامهای جغرافیایی، تاریخچه آن و جداول علائم برای همخوانهای زبان فارسی میباشد.
در این مجموعه نقشه استان همدان و شهرستانهای استان و جداولی حاوی اطلاعات جغرافیایی مربوطه نیز به نمایش درآمده است.
کتاب ابعاد کشور در سال 1395 تهیه شده است.