به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور به نقل از گروه افکارسنجی و همکاریهای علمی بینالمللی، چهارمین دوره آموزشی تخصصی بینالمللی کمیته ژئوماتیک اکو از تاريخ 30 خردادماه لغایت 1 تیرماه 1401 برگزار شد.
این دوره آموزشی با موضوع «مبانی روزنه مصنوعی رادار (SAR)، سنجش از دور» که به مدت سه روز ادامه داشت، به شکل وبینار به زبان انگلیسی توسط اداره بین الملل سازمان با همکاری دبیرخانه اکو و اداره کل نقشهبرداری هوایی، فضایی و نقشههای مبنایی سازمان نقشهبرداری کشور برگزار شد.
با وجود پیشرفتهای قابل توجهی که در سالهای اخیر در زمینه مشاهدات ماهوارهای صورت گرفته است، دادههای سنجش از دور به طور گسترده در بسیاری از امور کاربردی مانند نقشهبرداری پوششی زمین، تهیه نقشههای کاربری اراضی، مدیریت بلایای طبیعی، نظارت بر جنگلها و زمینهای کشاورزی، نقشهبرداری خاک، منابع آب، مطالعات سواحل، اقیانوس شناسی، اقلیم شناسی، مطالعات شهری و غیره به کار گرفته شدهاند.
این دوره آموزشی با هدف ظرفیتسازی برای کشورهای عضو اکو و به منظور افزایش آگاهی، دانش و درک مفاهیم فنی و تخصصی یکی از مباحث مهم سنجش از دور برگزار شد و در خصوص استفاده و کاربردهای عملی یکی از تکنیکهای به روز این شاخه از علم نقشهبرداری نکات مهمی مورد بحث قرار گرفت.
لازم به ذکر است که در روز اول این دوره آموزشی معرفی کاربردهای مختلف سنجش از دور، اصول اولیه امواج الکترومغناطیسی، انواع سنسورهای سنجش از دور، مزایای امواج مایکرو نسبت به سیستمهای نوری، سنجش از راه دور توسط امواج مایکرو فعال و غیرفعال در جلسه اول و در نوبت صبح و مباحث کاربردی دیگری شامل حساسیت سیگنال بازگشتی به سنسور و مولفههای هدف، هندسه رادار، اعوجاجات هندسی، قدرت تفکیک برد/آزیموت و معرفی تکنیک تصویربرداری روزنه مصنوعی رادار (SAR) توسط خانم دکتر امتی ارائه شد.
در روز دوم نیز طی دو جلسه مفاهیم و کارکردهای تکنیک تداخلسنجی راداری (InSAR) و نیز یک سیستم پایش خودکار برای مطالعه و پیشبینی گودال بر اساس تصاویر راداری (مطالعه موردی در تهران) توسط خانم دکتر مناقبی به تفصیل بیان شد.
در سومین و آخرین روز از این دوره آموزشی نیز معرفی پارامترهای محیطی موثر بر بیماریهای عفونی، معرفی قابلیت دادههای سنجش از دور در تخمین پارامترهای محیطی و پایش تغییرات آب و هوا و تأثیر آن بر سلامت عمومی، تجزیه و تحلیل سریهای زمانی دادههای سنجش از دور در پیش بینی مکانی و زمانی بیماریها و استفاده از سیستمهای هشدار اولیه در مدیریت بهداشت عمومی توسط خانم دکتر یوسفی ارائه شد.
مهندس حامد مرادیان، رئیس اداره بینالملل سازمان نقشه برداری کشور، ضمن تشکر از دبیرخانه اکو و کشورهای شرکت کننده،به عنوان رئیس جلسات این دوره آموزشی، ضمن معرفی استاید و سرفصل های مورد بحث در این 3 روز، با جمعآوری نظرات و ایده های مطرح شده، گزارش جمعبندی این دوره را به دبیرخانه ارائه کرد.