به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، پس از تلاشهای بی وقفه و پیگیری های مستمر این سازمان در خصوص بیداری و مقابله با بحرانی فراتر از زلزله یعنی فرونشست؛ موج مقابله دستگاههای ذیربط و پژوهشگاههای کشور با این بحران آغاز گردید. روز چهارشنبه مورخ 24 آذرماه 1400؛ این سازمان میزبان گردهمایی بیش از 25 نماینده از دستگاهها و پژوهشگاههای مختلف کشور بود تا راهکاری در جهت کنترل و مقابله با این بحران بیابند. این جلسه با حضوردکتر جاویدانه سرپرست سازمان نقشه برداری کشور و دکتر شکرچی زاده رئیس مرکز راه، مسکن و شهرسازی تشکیل گردید.
در این جلسه سرپرست سازمان نقشه برداری کشور ضمن تاکید بر لزوم همکاری بین بخشی در خصوص مخاطره فرونشست، به استفاده از ظرفیت ماده 14 قانون مدیریت بحران کشور و قرار گرفتن این کمیته ذیل شورای عالی بحران کشور اشاره نمود. رئیس مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن وشهرسازی ضمن تشکر از عملکرد سازمان نقشه برداری در خصوص هشدار مستمر وقوع بحران فرونشست؛ راه برون رفت از این بحران را هم افزایی ملی کلیه دستگاههای ذیربط دانست و گفت: پیش برد کنترل و مقابل با این بحران فقط در قالب مشارکت ملی امکانپذیر است زیرا یک بحران گریبانگیر ملی است.
در بخش دیگری از این نشست دکتر بیت الهی مدیر بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن وشهرسازی و دبیر اجرایی ماده 14 قانون مدیریت بحران گفت: رویکرد اصلی این کمیته کنترل فرونشست با هم افزایی، همفکری و دیدگاههای فراسازمانی می باشد. همچنین وی نیز با تقدیر از عملکرد سازمان نقشه برداری به عنوان متولی پایش حرکات پوسته زمین در جلب توجه مسئولین به بحران فرونشست، از این سازمان خواست تا با ایفای نقش مدیریتی خویش در پایش و اندازگیری فرونشست در کنترل این بحران؛ کاهش اثرات فرونشست و همچنین کاهش آسیب پذیری سهیم باشد.
در پایان این نشست تخصصی مقرر گردید تا در جلسه آتی علاوه بر استماع گزارش دکتر سمیعی عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی دانشگاه تهران در مورد تجربیات بین المللی در خصوص برخورد با این بحران و کنترل آن؛ گروه های کاری این کمیته به همراه شرح وظایف آنها نیز مورد بحث و بررسی و تایید سایر اعضاء قرار گیرد.
گفتنی است فرونشست که پیامدهای زیست محیطی مخرب زیادی دارد و باعث مرگ آبخوان ها، کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن استحکام ساختمان ها و در نتیجه آسیب پذیری آنها در برابر زلزله و همچنین ایجاد آسیب به تاسیسات و زیرساختهای کشورکه در مناطق درگیر این بحران قرار داند میشود؛ مورد توجه بسیاری از متخصصین علوم ژئوماتیک و زمین شناسی و ... قرار گرفته است. در این میان ازبین دستگاههای اجرایی، سازمان نقشه برداری کشور با پایش مداوم وضعیت پوسته زمین و مشاهده ایجاد فرونشست در برخی از مناطق کشور، شروع به اعلام نرخ و پهنه های درگیر این بحران نمود و با اطلاع رسانی های مستمر خویش به مسئولین کشوری و منطقه ای موجب هوشیاری سایر دستگاههای اجرایی شد و نقطه عطفی در هم افزایی دستگاهها در کنترل و مقابله با بحران فرونشست به وجود آورد.