نقشه تقسیمات کشوری استان البرز، نقشه گردشگری استان البرز و شهر کرج، نقشه راهنمای شهر کرج و کتاب ابعاد کشور معرفی شد
نقشه تقسیمات کشوری استان البرز، نقشه گردشگری استان البرز و شهر کرج، نقشه راهنمای شهر کرج و کتاب ابعاد کشور که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی، نقشه تقسیمات کشوری استان البرز، نقشه گردشگری استان البرز و شهر کرج، نقشه راهنمای شهر کرج و کتاب ابعاد کشور را منتشر کرد.
نقشه تقسیمات کشوری استان البرز:
در این نقشهها از آخرین اطلاعات تقسیمات کشوری تا پایان تیر ماه 1399 استفاده گردیده و مرزهای بینالمللی، حدود استان، شهرستان، بخش، دهستان و مراکز آنها به نمایش درآمده است. همچنین جداول اطلاعات جغرافیایی و آمار و شاخصهای جمعیتی بر اساس سرشماری سال 1395 برای استان و شهرستانها، جهت ارائه اطلاعات تکمیلی در این نقشهها لحاظ شده است.
استان البرز دارای 6 شهرستان، 13 بخش، 29 دهستان و 18 نقطه شهری میباشد.
این استان با مساحتی حدود 5٫234 کیلومترمربع، رتبه سی و یکم و با جمعیت حدود 2٫712٫400 نفر، رتبه یازدهم را در کشور دارا میباشد. نرخ شهرنشینی در این استان 92/64 درصد و تراکم جمعیت 518/23 نفر در کیلومتر مربع میباشد.
نقشه گردشگری استان البرز و شهر کرج:
نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکانیابی آثار باستانی و جاذبههای گردشگری و توریستی دارد. اداره نقشههای موضوعی و موردی، درمدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی جهت رسیدن به این اهداف، نقشههای گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز این استانها بصورت دورو و در قالب یک نقشه تهیه نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. در این سری نقشهها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، آثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری، لیست هتلها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استانهای هم جوار و ... آورده شده است.
استان البرز خطهای ارزشمند از سرزمین ایران است که از قدیمالایام مهد مراکز علمی، پژوهشی و تحقیقاتی همچون موسسه سرمسازی رازی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، پژوهشگاه مواد و انرژی، موسسات تحقیقاتی پرشمار در حوزه کشاورزی بوده و امروز هم شرکتهای دانشبنیان بسیاری را در خود جای داده است.
استان البرز نه تنها توانسته نام و نشانی پر افتخار برای خود در حوزه علم و فناوری کسب نماید بلکه از دیرباز مهد بزرگان اندیشه و فرهنگ و هنر نیز بوده است. استان البرز، تمدنی نه هزار ساله محوطه ازبکی را در خود جای داده است و آثار مکشوفه تپه خوروین و موشهلان در ورودی موزه ایران باستان، شناسنامهای گویا برای تاریخ و تمدن این سرزمین است. این دیار نه تنها از علم بهرهها برده، نام آوران فرهنگ اندیشه و هنر را در خود پرورانده و سلحشوران غیرتمندی برای دفاع از کیان این ملک و ملت را در آغوش خود به بالندگی رسانده است، بلکه از نعمت خدادادی طبیعت زیبا و مفرح نیز بهرهها دارد.
از زیباترین جاذبههای جهان میتوان جاده چالوس را نام برد و از زیباترین طبیعت موجود در کشور میتوان در شهرستانهای طالقان، ساوجبلاغ و نظرآباد شواهدی گویا و روح افزا را دید. زیبایی کوهستان آن چنان است که صدای آبشارهای روان و جاری آن بر ذهنها مینشیند.
استان البرز دارای کوههای زیادی با ارتفاع بیش از 3000 متر میباشد که مهمترین کوههای آن عبارتند از: کوه شاه البرز، کوه کهار بزرگ، کوه طالقان، کوه صندوق چال، کوه گرچان، کوه نسام و کوه کیک.
این استان دارای رودهای پرآبی نیز میباشد که مهمترین رودخانههای آن عبارتند از رودخانه کرج، رودخانه طالقان، رود کردان و رود شور.
از جمله جاذبههای گردشگری کرج میتوان جاده کرج _ چالوس، باغ سیب مهرشهر کرج، کاخ مروارید (شمس)، پارک خانواده جهانشهر و روستای تاریخی آتشگاه را نام برد. کاروانسرای شاهعباسی، پل تاریخی کرج و امامزاده طاهر کرج که مدفن بسیاری از ناموران شعر و هنر معاصر ایران است، از دیگر جاذبههای تاریخی _ فرهنگی گردشگری کرج به شمار میروند.
ارتفاعات و کوهستانهای البرز مرکزی، به ویژه حد فاصل جاده چالوس و هراز، از مناطق مهم طبیعت ایران است که از جاذبههای طبیعی همراه با آب و هوای خوش رودخانههای پرآب و همیشه جاری و منحصربهفرد برخوردار است. این منطقه در تمام فصول سال پذیرای تعداد زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی و دوستداران طبیعت میباشد.
فضاهای ورزشی و رفاهی دیزین یکی از امکانات البرز مرکزی است و از ماه آذر تا اردیبهشت برای اسکی و ورزشهای زمستانی آماده است. علاوه بر این روستای خور دارای پیست اسکی مجهز به تلهاسکی بشقابی است و همه ساله در فصل زمستان علاقمندان به اسکی و کوهنوردی را به سوی خود جلب میکند و تا پایان فروردین ماه میتوان از این پیست استفاده کرد.
دریاچه سد امیرکبیر هم در تمام ایام سال پذیرای گردشگران است و تونل کندوان نیز که معروفترین و طولانیترین تونل محور کرج _ چالوس به شمار میرود، در این استان قرار دارد. دریاچه سد طالقان، غار یخمراد، قلعه تنگ گسیل، آتشگاه قصران و ... همه و همه جذابیتهائیست که این استان را زیبا و دوستداشتنی جلوه میدهد.
نقشه گردشگری استان البرز در سال 1399 و نقشه گردشگری شهر کرج در سال 1396 بروزرسانی شده است.
نقشه راهنمای شهر کرج:
شهر کرج، مرکز استان البرز، کوچکترین استان کشور، در همسایگی 10 کیلومتری غرب شهر تهران و یکی از کلانشهرهای ایران است که به عنوان چهارمین شهر بزرگ کشور شناخته میشود.
جمعیت شهر کرج طبق سرشماری سال 1395 حدود 1٫600٫000 نفر بوده است که با احتساب جمعیت ساکن در حومه شهر و شهرکهای اطراف آن به حدود 1٫900٫000 نفر میرسد که البته جای ذکر است که تعداد زیادی از ساکنین کرج، در تهران مشغول کار و فعالیت میباشند.
آب و هوای شهر کرج نیمهبیابانی و کوهپایهای است، با زمستانهای سرد و تابستانهای گرم و به طور کلی نسبت به تهران دارای آب و هوای مطبوعتری میباشد. میانگین درجه حرارت سالیانه کرج حدود 14 درجه سانتیگراد و متوسط بارندگی سالیانه این شهر حدود 250 میلیمتر میباشد.
ارتفاع شهر کوهپایهای کرج از سطح دریا از 1350 متر در نواحی جنوبی و مرکزی آن تا حدود 1600 متر در نواحی شمالی شهر متفاوت میباشد. شهر کرج از شمال و شرق محدود به کوهستان بوده و از سمت غرب و جنوب به دشت منتهی میشود و رودخانه معروف و پرآب کرج از داخل شهر میگذرد.
مهمترین جاذبههای گردشگری شهر کرج و اطراف آن عبارتند از: دریاچه سد امیرکبیر، باغهای ابتدای جاده چالوس، کاخ مروارید (کاخ شمس)، پل تاریخی کرج، روستای آتشگاه، حمام تاریخی مصباح و کاروانسرای شاه عباسی کرج.
این نقشه در سال 1384 تهیه و انتشار یافته است.
کتاب ابعاد کشور:
تقسیمات کشوری فرایندی سیاسی _ اداری است که باهدف اصلی تقسیم کشور به واحدهای همگن، برای رشد هماهنگ و به منظور اداره قلمرو ملی و عرضه خدمات بهتر، صورت میگیرد و درنهایت امنیت، وحدت و مشارکت ملی را تأمین میکند. براین اساس، تقسیمات کشوری بر ساختار اداری _ مدیریتی سرزمین و شتاب بخشیدن به روند توسعه و رشد هماهنگ ملی، تأثیر بسزایی دارد و میتواند امنیت، همگرایی، وحدت و مشارکت ملی را تامین کند. بنابراین تقسیمات کشوری باید به گونهای کارآمد طراحی شود تا کمترین تنش و بیشترین هماهنگی و همکاری دو سویه را در منطقهها و بین سرزمینهای همجوار کشور ایجاد کند و زمینه لازم را برای توسعه منطقهای فراهم آورد.
کتاب ابعاد کشور که در اداره نقشههای موضوعی و موردی مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی تهیه شده است، حاوی توضیحاتی در مورد سابقه تقسیمات کشوری و تاثیر آن در برنامهریزی منطقهای، اعداد و ارقام مربوط به "درصدمساحت استانها مانند مساحت کل کشور، آبهای سطحی داخلی، ارتفاعات و سواحل"، تعاریف ومفاهیم درخصوص لغات تخصصی بکاررفته درکتاب، نقشه تقسیماتی استانها و شهرستانها و به پیوست توضیحاتی راجع به آوانگاری کلی نامهای جغرافیایی، تاریخچه آن و جداول علائم برای همخوانهای زبان فارسی میباشد
در این مجموعه نقشه استان البرز و شهرستانهای استان و جداولی حاوی اطلاعات جغرافیایی مربوطه نیز به نمایش درآمده است.
کتاب ابعاد کشور در سال 1395 تهیه شده است.